IT transitie naar de cloud: vaak ideaal, soms ingewikkeld

Moet een bedrijf de overstap maken naar de cloud? Ja, zegt Peter de Haas, maar het is een ja met een paar voorbehouden. Inderdaad, werken in de cloud kan leiden tot innovatie en kostenbesparingen – maar niet voor iedere organisatie. Bovendien is de overstap in sommige gevallen complexer dan gedacht.

IT transitie naar de cloud: vaak ideaal, soms ingewikkeld

“Wij willen naar de cloud.” Het is een uitspraak die Peter de Haas, partner bij KPMG Technology Advisory, regelmatig hoort. En niet altijd gaat hij er enthousiast in mee. “Ik zal eerst vragen naar de achterliggende reden. Vaak zegt de ander dan dat hij kosten wil besparen, omdat hij denkt dat de cloud-opslag goedkoper is. Helaas, dat is niet altijd het geval.”

Want soms gaat een migratie naar de cloud juist gepaard met hoge kosten. “Je kunt opslag van data niet los zien van de applicaties die een organisatie gebruikt”, zegt De Haas. “Het zou zomaar kunnen dat die applicatielicenties nog een tijdje doorlopen, met alle kosten vandien. Daarnaast kan een organisatie na de transitie ontdekken dat er méér clouddiensten nodig zijn dan begroot. Dit kan komen doordat bepaalde processen te traag blijken te werken en er meer servercapaciteit nodig is. Daarom is het van belang om aandacht te besteden aan een goed technisch ontwerp en een degelijke financiële planning.”

Voordelen

Maar begrijp hem niet verkeerd: volgens De Haas biedt de cloud ook enorme voordelen. “Ten eerste is een abonnement op clouddiensten voor veel bedrijven wel degelijk voordeliger dan het klassieke licentiemodel. Organisaties hebben over tijd vaak een complex applicatie- en datalandschap opgebouwd met tientallen of soms wel honderden applicaties. Die brengen hoge kosten met zich mee, zowel voor de licenties als voor het beheer en onderhoud. Het rationaliseren en standaardiseren van deze applicaties biedt dan natuurlijk grote besparingen. Maar dat is niet alles. De cloud is ook nog eens direct beschikbaar en je betaalt voor wat je gebruikt. Bovendien valt die cloud goed op en neer te schalen en is dus gemakkelijk uit te breiden.”

En volgens de Haas is dat niet alles. “Neem een abonnement op de cloud, en je neemt een abonnement op innovatie. Want door wie worden de clouddiensten aangeboden? Door grote innovatieve spelers als Google, Amazon en Microsoft. Juist door die concurrentie krijg je betere producten. Kijk naar een dienst als Microsoft Teams. Eerst kreeg je bij een videoconferentie maximaal 4 personen in beeld, toen werden dat er 10, en binnenkort voeren ze dat op naar 49, allemaal voor hetzelfde abonnementsgeld.  Bovendien maakt de cloud zaken mogelijk die op een server nooit zouden kunnen, zaken als bijna oneindige rekencapaciteit, kunstmatige intelligentie en machine learning. Daarmee kun je data interpreteren om zaken te voorspellen.”

Whitepaper future of work

Onze whitepaper biedt waardevolle inzichten in wat er op ons afkomt in de wereld van werk. Of je nu een HR-manager bent die op zoek is naar nieuw talent, een bedrijfseigenaar die zich afvraagt wat de toekomst voor jouw onderneming in petto heeft, of een professional die zijn of haar carrière naar een hoger niveau wil tillen, deze whitepaper is voor jou!

Zorg

Een mooi voorbeeld is volgens hem de zorg. “Voor zover dat wettelijk is toegestaan, doen zorginstellingen veel van van hun IT in de cloud. Bovendien worden nieuwe diensten ontwikkeld en toegepast: denk aan slimme apparaten die informatie geven over de gezondheid van een patient. Mensen die niet ziek genoeg zijn voor de hartbewaking, krijgen vaak een kastje mee dat hun gezondheid monitort. Heel veilig en ook nog een keer schaalbaar. De kastjes van al die verschillende patiënten generen natuurlijk data. Al die data moeten natuurlijk goed worden beveiligd, en bovendien kun je ze combineren, anonimiseren en gebruiken om zaken te voorspellen.”

Hetzelfde zie je in bijvoorbeeld de transportsector. “Ook daar zorgen slimme technieken in de cloud voor een grote hoeveelheid data. Is de vrachtauto optimaal beladen? Is hij toe aan onderhoud ? Staat er een file op de gebruikelijke route? Kom je met een kleine omweg misschien alsnog op tijd? Ook hier kun je met data zaken voorspellen. Zo wordt alleen onderhoud gepleegd aan de onderdelen die daadwerkelijk onderhoud nodig hebben.”

De cloud biedt dus grote voordelen… voor de meeste bedrijven. “Zo’n transitie werkt het beste voor organisaties met een duidelijke strategie”, zegt De Haas. “Bijvoorbeeld: ‘In het jaar 2025 hebben we zoveel bezoekers op de website, zoveel kliks per dag, en maken we gebruik van bots voor het afhandelen van alle standaardvragen aan onze serviceafdelingen.’ Als je zulke duidelijke ambities hebt, werkt een transitie naar de cloud vaak goed. Sterker nog, dan is die ook noodzakelijk.”

Nog een laatste woord over de kosten. Want volgens De Haas hangen die ook af van je eigen kennisniveau. “Nogmaals, de cloud kan goedkoper zijn, maar dan moet je een aantal zaken in het IT-ontwerp goed inrichten. Je wilt weten wat de cloud daadwerkelijk toevoegt, en aan welke knoppen je kunt draaien. Maar die kennis is initieel vaak beperkt. Sterker nog, als mensen de overstap willen maken om kosten te besparen, vraag ik standaard hoe het staat met de huidige kosten. Daar krijg ik niet altijd een duidelijk antwoord op. Weten waar je staat is net zo belangrijk als weten waar je naartoe wilt.”

Overstap

Stel, je besluit ligt vast: je gaat naar de cloud. Nu volgt een belangrijke stap: de inventarisatiefase, en die begint met een applicatieportfolioanalyse. “Daarin gaan we na welke applicaties een organisatie nu op dit moment gebruikt”, zegt De Haas. “En ook of die klein zijn of groot, complex of minder complex en meer of minder cruciaal. Wat dat laatste betreft: applicaties die gekoppeld zijn aan het primaire proces, zoals betalingsverkeer of het klantcontact, zijn voor veel organisaties natuurlijk essentieel, dus daar zit ook het grootste afbreukrisico.”

De volgende stap: die applicaties opdelen in functionele gebieden. Volgens De Haas kan dat leiden tot verrassende resultaten. “Je komt er vaak achter dat meerdere van die applicaties precies hetzelfde doen, en dat je er van de 4 dus 3 kunt verwijderen. Maar ook dat is niet zo logisch als het klinkt. Want het is ook heel belangrijk hoeveel mensen er met die applicaties werken. Je kunt je voorstellen: als een hele afdeling opeens heel andere dingen moet gaan doen, heeft dat grote implicaties. En dus zou je ervoor kunnen kiezen om meerdere van die applicaties toch nog een tijdje naast elkaar te laten bestaan. Ja, je maakt dan de overstap naar de cloud, maar voorlopig alleen voor de eenvoudige diensten.”

Whitepaper digital hero

In een wereld die voortdurend digitaliseert en evolueert, is het essentieel om de juiste digital hero aan boord te hebben. Maar wat maakt een goede digital hero? Deze whitepaper biedt de antwoorden die je nodig hebt.

Gerelateerde artikelen