Select Page

Strategische digitalisering nu!

Strategische digitalisering nu!

De 2020s zullen in veel opzichten een reprise worden van de 1920s. Er komt een enorme, tech-driven innovatiegolf op ons af. We zagen al dat de digitalisering door corona in een stroomversnelling kwam met de onstuimige groei van thuiswerken en e-commerce, maar nu we corona de baas lijken te zijn geworden, zet de digitale transformatie nog verder door. We maken ons nu op voor Digitalisering 4.0.

We leven in de ‘smashing twenties’, de reprise van de ‘roaring twenties 1920s. Na de verwoestende Eerste Wereldoorlog ( 1914-1918) en de Spaanse Griepepidemie (1918) waren we in Europa alle ellende zat. Als reactie op verdriet, verlies en rouw ontstonden toen de ‘roaring twenties’ (=roerige twintiger jaren), een decennium (1920-1930) van dolle pret, feestbeesten, uitbundige, kleurrijke mode en feesten en partijen. De mensen waren blij zichzelf weer uit te kunnen laten. De Verenigde Staten waren na hun succesvolle deelname aan de Eerste Wereldoorlog een wereldmacht geworden, die door de uitgeputte Europese mogendheden wel serieus genomen moest worden, al was het maar omdat ze er nog zo veel schulden aan hadden af te betalen. Nu is China de nieuwe supermacht geworden, waar we in Europa tribuut aan gaan bewijzen. De digitale transformatie die al voor Corona was ingezet wordt nu versneld: artificiële intelligentie en facial recognition worden aangevuld met corona-apps. In China en Israël heb je die al. De apps verdelen de mensheid in groene mensen (=niet in aanraking geweest met het coronavirus en/of een besmette persoon) en rode mensen (hebben corona of zijn in contact geweest met iemand die het heeft). Big Tech is de grote winnaar van de corona pandemie. En vergeet niet dat China nu een tech-supermacht is geworden. Maar de economische en digitale oorlog tussen Amerika en China leidt ertoe dat we straks in Europa moeten leren werken met twee verschillende computerstandaarden, de Amerikaanse (met BigTech-spelers als Google, Amazon, Facebook, Twitter, IBM, Microsoft, Google, Cisco en Apple) en een Chinese (met spelers als Huawei, Alibaba, Tencent, Baidu, Lenovo, Xiaomi en ZTE). Net als vroeger, in de tijd van de videorecorders met de VHS- en de Betamax-standaard, krijgen we nu twee IT-standaarden. Dat wordt wat ingewikkelder werken, maar dat is ook een uitdaging. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de kern van digitalisering niet IT, maar werken met IT. Alles draait om data. De toekomst is voor mensen die optimaal gebruik weten te maken van die data.

In de zwaarste economische crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw liggen voor ondernemers grote kansen,” zegt Ken van Ierlant, CEO van FutureXL. Verandering is broodnodig en de kern zit hem in een holistische aanpak van de digitale transformatie van bedrijven. Dat is veel ingrijpender dan de meeste leiders denken. Als je je bedrijf echt klaar wil maken voor het post-coronatijdperk moet er heel veel gebeuren. Ik begrijp wel dat leiders daar huiverig voor zijn, omdat veel IT-projecten in het bedrijfsleven en bij overheden de afgelopen jaren in de soep zijn gelopen en ze geen gevoel hebben met IT. Ze denken vaak de digitale transformatie bij hun CIO te kunnen parkeren en het thema daarna verder links kunnen laten liggen. Maar zoals de Amerikanen zeggen: In fast changing times, playing safe is the riskiest thing you can do”.

Webinar
In de komende tijd zal ik regelmatig publiceren over deze spectaculaire versnelde beweging. We werken nauw samen met FutureXL, het bureau voor strategische digitalisering. Zo spreek ik samen met Ken van Ierlant op Super Tuesday, 2 maart van 16:00 tot 17:30 voor het KNVI. Gratis toegankelijk, ook voor niet leden.

Schrijft u allen in! https://www.knvi.nl/